Pormaskar - Så kan du bekämpa dem

Trots sin lilla storlek kan pormaskar vara ett irriterande hudfenomen. Lyckligtvis finns det goda råd för dig som har en tendens till att få pormaskar. Här är våra tips för hur du kan bekämpa pormaskar och få tillbaka lystern i din hud.

PORMASKAR - TIPS OCH RÅD FÖR ATT FÖREBYGGA OCH FÅ BORT PORMASKAR

I princip upplever alla någon gång pormaskar som visar sig som små svarta prickar i huden, vilket är helt naturligt. 

Pormaskar är ett vanligt hudproblem som kan uppstå hos alla, oavsett ålder eller kön. 

 

VAD ÄR PORMASKAR? 

Huden producerar dagligen talg i talgkörtlarna. Talgen är viktig för hudens välbefinnande och fungerar som ett slags smörjmedel. 

Pormaskarna uppstår när talgkörtlarna täpps till.  Vi har talgkörtlar på nästan hela kroppen och därför kan pormaskar också finnas på andra områden på kroppen än i ansiktet. Ofta kommer dock pormaskarna att vara mest synliga i T-zonen i ansiktet dvs från pannan till näsan och ner till hakan. 

VARFÖR FÅR JAG PORMASKAR?

Det finns en hel del myter om varför de små pormaskarna dyker upp. Många förknippar felaktigt pormaskar med bristande hygien eller hudvård - vilket inte kunde vara längre från sanningen. 

Om du tenderar att få pormaskar är den vanligaste orsaken en hormonell obalans i kroppen. 

Därför upplever många unga ofta större utbrott av pormaskar samt även en ökad tendens att få finnar. 

Även gravida kvinnor, kvinnor i klimakteriet och kvinnor som börjar eller slutar använda p-piller kan få pormaskar eftersom det finns hormonella förändringar i kroppen. 

En annan vanlig orsak kan också ligga i generna. Om dina föräldrar hade en tendens att få pormaskar kan du också vara benägen att få dem. 

5 TIPS FÖR ATT BEKÄMPA PORMASKAR

Det finns ingen perfekt behandling för pormaskar men en bra hudvårdsrutin kan hjälpa till att bekämpa dina pormaskar och förhindra att nya dyker upp. 

Här är de 5 viktigaste stegen i din hudvård som kan hjälpa dig att bekämpa pormaskar. 

1.  Anriktsrengöring 
Regelbunden rengöring är det första steget för att förebygga och få bort pormaskar. 
Var noga med att rengöra ansiktet varje morgon och kväll med en mild rengöringsprodukt som Micellar Water, Cleansing toner, Cleansing Wash eller Cleansing Cream. Avsluta rutinen med en fuktgivande dagkräm eller nattkräm.  Nu är din hud ren och ombesörjd.

2.  Ångbad 
Ett ångbad för ansiktet öppnar porerna. Böj dig framåt över en skål med varmt vatten med en handduk över huvudet. Ångan öppnar porerna och gör det lättare att ta bort pormaskarna. 

Om du vill trycka ut dem själv, se till att dina händer är helt rena. Torka av dem med en servett och tvätta händerna när du är klar.

3.  Exfoliering 
En mild skrubbkräm 1-2 gånger i veckan tar bort föroreningar från huden - döda hudceller, smink, föroreningar och damm. 
Använd en exfolierande produkt med fina korn som passar din hudtyp och var försiktig så att du inte skrubbar för hårt. 

4.  Lermasker
Lermaskar för ansiktet är detox-superhjältar. Lera hjälper till med att rengöra huden från talg och föroreningar i huden. 
Använd en lermask mot pormaskar en gång i veckan och kom ihåg att avsluta med en fuktgivande ansiktskräm. 

5.  Strips/Remsor
Strips/Remsor är utformade för att ta bort pormaskar på ett enkelt och effektivt sätt.  De mjukar upp pormaskarna och drar ut dem tillsammans med döda hudceller. 

 
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.se/pormaskar-sa-kan-du-bekampa-dem" } { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Startsida" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.se/beauty-magazine", "name": "Beauty Magazine" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.se/pormaskar-sa-kan-du-bekampa-dem", "name": "pormaskar-sa-kan-du-bekampa-dem" } } ] }