Stäng
Jane Fonda

Jane Fonda

Jane Fonda är en prisbelönt skådespelerska, känd inom både teater och film. Hon har skördat många nomineringar och priser för sitt arbete; Oscars för bästa kvinnliga huvudroll 1971 i Klute – en smart snut och 1978 i Hemkomsten samt en Emmy för sin insats i The Dollmaker. Vid sidan av sina många huvudroller i kritikerrosade produktioner har hon dessutom arbetat som film- och tv-producent. Av hennes verk kan nämnas Hemkomsten, Kinasyndromet, 9 till 5, Det iskalla spelet, Sista sommaren, Mellan midnatt och gryning, och The Dollmaker. Som den fjärde personen någonsin mottog Jane en Honorary Palme d'Or på filmfestivalen i Cannes 2007. I mars 2009 återvände Jane till Broadway och tog där emot en Tony Award-nominering för sin roll i Moisés Kaufmans 33 Variations.


Som tillägg till sina enorma succéer på scenen och vita duken är Jane en förespråkare inom feminismen och lägger mycket tid på aktivism för att påverka miljöproblemen, fred och kvinnors rätt till självständighet. Mycket av hennes arbete är dedikerat till programmet Georgia Campaign for Adolescent Pregnancy Prevention (G-CAPP) vilket hon grundade 1995. Jane är styrelsemedlem i Women’s Media Center som hon tillsammans med Gloria Steinem och Robin Morgan var med och la grunden till 2004. Hon sitter också i styrelsen för V-Day: Until The Violence Stops, ett globalt arbete för att stoppa våldet mot kvinnor och flickor.

Jane har också gjort succé inom litteratur och drama. I maj 2005 gav Random House ut Fondas memoarer My Life So Far som omedelbart blev listetta på New York Times Best Sellers. Samma år utkom Monster till svärmor, hennes första film på 15 år, vilken också den blev en megasuccé. Det innebar att Jane blev den första personen någonsin att inneha förstaplatsen på både boklistorna och filmtoppen.

"You can be physically perfect, but if you don't have confidence, there's something missing."

Alla ambassadörer

#message

Mer information / Läs mer