Foundation Guide

Guide till hur du hittar bäst foundation för din hudton.

Hitta din foundation

Foundation utgör basen i varje ansiktsmakeup och en bra foundation är ett måste i varje sminkväska. Känns det som en utmaning att hitta rätt foundation, med rätt täckningsförmåga och färg, som passar din hudton perfekt?
Läs då vår guide för en överblick över vad du ska leta efter i din foundation.  

Så hittar du bäst foundation för dig

När du letar efter din foundation, är det bra om du känner till din hudton. Det är nämligen din hudtyp som avgör vilken foundation som passar dig perfekt.

Torr eller fet hud 

Huden har olika behov. Den kan vara torr och fuktfattig och i behov av mer fukt och omvårdnad.

Om du har torr hud kan det vara en bra att välja en flytande foundation med en extra vårdande formula som t ex vår True Match Foundation.

Om du har fet hy med tendens till orenheter som du gärna vill täcka kan du välja en mer täckande foundation med matt täckning. Vår INFAILLIBLE 24H Mate Cover Foundation lägger sig lätt på huden och håller den matt i 24 timmar*. *Självutvärdering, 103 kvinnor.

Puderfoundation, som vår True Match Face Powder, passar också bra för fet hud eftersom den inte täpper till porerna. Du kan även testa Infaillible Foundation in a Powder.

Din ålder spelar även in i dina hudbehov. En mogen hud har svårare att bygga upp sig själv eftersom cellproduktionen blir långsammare,  vilket är helt naturligt.

Vår Age Perfect Radiant Foundation är speciellt utvecklad för den mogna hudens behov. Produkten jämnar ut fina linjer och skönhetsfel samt ger lyster och extra omvårdnad.   

Gul eller rosa hudton

Den bästa foundation tonas perfekt och osynligt in med huden. Men det kan svårt att hitta exakt rätt nyans som passar till din hud. Man måste även tänka på att en foundation oftast har både färg och underton.

Som tur är kan du med hjälp av två enkla tricks klura ut vilken nyans som passar för dig.

Prova färgen

Testa hur nyansen passar din hudton genom att applicera lite formula på övergången mellan hals och ansikte. Prova inte på händerna, huden på händerna har en annan nyans än ditt ansikte.

Prova flera färger

Prova olika nyanser och lägg lite tid på att applicera formulan ordentligt så att du kan vara helt säker på att du har hittat rätt produkt.

Blanda olika nyanser

Om din foundation inte har helt rätt färg kan du blanda två olika nyanser för att skapa ett perfekt resultat för dig. Välj en foundation som är en ton ljusare och en som är lite mörkare än din hudton för att skapa din egen färg.

Tips: En fördel med att blanda olika nyanser är att du kan anpassa nyanser efter säsong, te x på sommaren när din hud kanske har blivit sommarbrun.

Kalla, neutrala eller varma undertoner

De flesta foundations finns tillgängliga i tre olika undertoner:  Kall, varm och neutral.

När du ska hitta rätt underton som passar din hudton kan du titta på dina blodådror på undersidan av dina handleder. Vilken färg har de? För att få finast slutresultat är det en bra idé att välja en foundation med samma underton som dina blodådror.  

·    Kall underton: Din hud har en blå underton om dina blodådror är blåaktiga.

·    Varm underton:  Din hud har en varm underton om dina blodådror är mer grönaktiga.

·    Neutral underton: Din hud har en neutral underton om dina blodådror framstår mer blågröna. 

3 olika typer av foundation

För att hitta en perfekt foundation är det viktigt att känna till skillnaderna mellan dem. Det finns en uppsjö av variationer tillgängliga och det tillkommer hela tiden nya på marknaden.

Men överlag kan foundation delas in i 3 olika typer:

1. Flytande foundation

Du kan välja en foundation med mer eller mindre färg. Från lättare BB- och CC-krämer till mer mattgörande med högre täckning. 

2. Puderfoundation

Det finns även foundation i puderform, te x mineralpuder eller löspuder. Pudervarianterna brukar passa bra för fet hy.

3. Krämfoundation

En krämfoundation är en blandning mellan flytande foundation och mineralpuder. Krämfoundation kallas även kompaktpuder och har en hög täckningsförmåga

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.se/foundation-guide" } { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Startsida" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.se/beauty-magazine", "name": "Beauty Magazine" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.se/foundation-guide", "name": "foundation-guide" } } ] }